Bobičeva juha in radič v ponvi?

Bobičeva juha, dušen radič s proseno kašo in motovilec s čemažem

Se vam kdaj zgodi, da imate na zalogi preveč solate? Pri nas se je radič že ves teden valjal po hladilniku, zato je bil skrajni čas, da smo ga porabili! Poleg radiča, pa smo spet imeli na voljo še domač motovilec z vrta, ki bi sicer šel v cvet, v hladilniku pa tudi ne bi dolgo zdržal. Iz zagate smo se rešili tako, da radiča nismo pripravili v solati, ampak smo ga vključili v glavno jed s kombinacijo prosene kaše. Vendar začnimo najprej z juho.

Ste že slišali za bobiče?

Bobiči so istrski narečni izraz za mlado koruzo! Bobičevi juhi bi lahko rekli tudi mineštra, v kateri je koruza glavna sestavina, ostale sestavine pa lahko skorajda poljubno variirajo.

Za pripravo bobičeve juhe smo najprej na olju prepražili čebulo in korenje, nato smo dodali fižol in koruzo ter ajdovo kašo. Mešanico smo posolili ter zalili z dovolj vode. Zaradi ajdove kaše se je juha kuhala približno 15 minut, če pa bi jed pripravljali brez nje, pa bi potrebovali precej manj, saj smo uporabili fižol in koruzo iz konzerve.

Za glavno jed smo najprej na malo olivnega olja prepražili narezan radič, ki smo ga morali porabiti. Le tega smo pražili tako dolgo, da se je omehčal. Med praženjem se mu volumen zelo zelo zmanjša, zato lahko brez skrbi porabimo vso glavico rdečega radiča in pri tem ne rabimo skrbeti, da v ponvi kasneje ne bi bilo prostora še za proseno kašo.

Ko smo radič dovolj prepražili, smo mu dodali proseno kašo in s praženjem nadaljevali. Vodo smo dodali šele po nekaj minutah in jed začinili s soljo in česnom v prahu. Vse skupaj smo kuhali 10 do 15 minut, da je bila kaša primerno kuhana, a še vedno čvrsta. Po potrebi smo med kuho dodali še malo vode.

Solata je bila tokrat malo posebna, saj smo k motovilcu iz domačega vrta dodali še v gozdu nabran čemaž! Za spremembo smo uporabili kar dve vrsti olja, bučno in olivno. Zakaj pa ne?

Cena in hranilna vrednost obroka?

Za fižol in koruzo, ki smo jo uporabili iz konzerve je v tabeli navedena masa odcejene zelenjave.

Cena sestavin za tokratno kosilo za 4 osebe znaša malo manj kot 3€, torej manj kot 0,75€ na osebo. Vzrok za to nizko ceno je, da smo motovilec nabrali na vrtu, saj je motovilec drugače relativno draga solata in če bi ga kupili, bi bila njegova cena približno 0,45€ na 40 g porcijo, medtem ko cenejše solate, kot je npr. ledenka stanejo pod 0,10€ na 100 g porcijo.

Kot vedno, smo tudi tokrat izračunali hranilno vrednost kosila. S kosilom smo pokrili 25 % dnevnih potreb po energiji (kalorijah) pri povprečnem človeku. Pokrili smo tudi ustrezen delež proteinov. Večino mineralov smo zaužili v dovolj velikih količinah, npr. železa smo zaužili kar za 50 % dnevnih potreb. Od mineralov smo malo slabše pokrili le potrebe po kalciju (9,9 % dnevnih potreb) in selenu (12,2 % dnevnih potreb). Še največ kalcija smo dobili s fižolom, radičem in motovilcem, največ selena pa s fižolom, ajdovo kašo in proseno kašo. Ajdova kaša je v tem kosilu na drugem mestu po količini selena, kljub temu, da smo jo uporabili le 15 g na osebo kot dodatek v juhi, torek precej manj kot fižola, koruze, prosene kaše, radiča in motovilca. S katerimi živili lahko dobimo v naše telo dovolj kalcija in selena bomo v kratkem razložili v posebni objavi posvečeni tema dvema mineraloma. S tokratnim kosilom pa smo pokrili tudi ustrezen del potreb po večini vitaminov razen vitamina B12 in vitamina D, ki jih v veganski prehrani ni.


Za bolj natančen vpogled izračunane hranilne vrednosti, pa lahko kliknete na Hranilne vrednosti.
Prijeten vikend in obilico dobre hrane!

Lačna Bučka


PS: če imate kakršna koli vprašanja o današnjem kosilu, o njegovi hranilni vrednost, ali če imate predloge za bodoča kosila, nam jih lahko pošljete na

lacna.bucka@gmail.com. Veseli bomo vsakega maila!