Fermentirane limone – kako jih pripravimo?

Fermentirane limone so kisla začimba, pogosta v kuhinji indijske podceline in Maroka. Limone so vložene v slanici iz limoninega soka, soli in vode. Lahko jim dodajo tudi začimbe, nato pa jih pustijo fermentirati več tednov. Tako pripravljena limona lupina, ki izgubi svoj grenak okus. Uporablja se v enoločnicah, omakah, in maroških taginah. Lahko jih ponudimo kot narezek z olivami in artičokami, tekočina ki nastane med fermentacijo pa je uporabna tudi kot dodatek osvežilnim pijačam.

Sestavine

  • Bio limone *
  • Sol
  • Voda

* Limone morajo biti iz pridelave, kjer ne uporabljajo pesticidov in konzervansov (na embalaži piše pri katerih limonah se lupine ne sme uporabiti)

Postopek

Limone operemo in jim odrežemo konce. Nato jih narežemo na četrtine oz. rezine ali pa zarežemo toliko da se kosi komaj še držijo skupaj in obdržijo obliko limone. Limone dobro premažemo s soljo. Rezine limone, pomočimo v sol, če pa smo pustili da se še držijo skupaj, rezine razmaknemo ter v vmesne prostore dobro namažemo s soljo. Limone natlačimo v čist kozarec za vlaganje. Ob tem jih malo stisnemo, da spustijo sok. Limone morajo biti popolnoma potopljene v tekočini, če na vrhu plava kakšna peška jo odstranimo. Če limone nočejo ostati na dnu, uporabimo kakšno utež, ki mora prav tako biti popolnoma potopljena. Kozarec dobro zapremo, na sobni temperaturi in pustimo da fermentirajo do enega meseca. Prva dva tedna pokrov dnevno rahlo odvijemo, da ven spustimo nastali CO2.

Opomba: Limone lahko fermentirate tudi v slanici. Soli naj bo za 2% mase limone in vode.