Finger food Lačne Bučke

Vol. 1

Pred so prazniki, za katerega vsi vemo, da je čas druženja in praznovanja, zato ni lepšega, kot da ga preživimo v prijetni družbi in ob dobri hrani. Če pogosto povabljate domov prijatelje na čaj in piškote ali pa radi prirejate domače zabave, potem veste, da se lahko le-ta izkaže za velik izziv, predvsem pri pripravi hrane za več ljudi, z vsemi posebneži, ki ne jedo mesa, glutena ali pa nekaj tretjega. Da o težavi s premalo krožnikov, pribora in na koncu o pomivanju posode sploh ne govorimo! In če doma nimate ravno največje jedilne mize, je samo težava več. Zakaj se tokrat ne bi izognili vsem tem težavam in pripravili zabavo s hrano, ki bi si jo ljudje postregli brez pribora in to stoje, medtem ko bi pili čaj, vino ali pa celo kakšen rum punč? V ta namen je najbolj primeren ti. finger food, torej drobni prigrizki, ki jih primemo z rokami in so veliki za grižljaj ali dva. Poleg tega, da je izbira finger food zelo praktična za postrežbo, bo tudi vaša miza v hipu spremenjena v pravo izložbo jedi, ki so paša za oči, pa tudi pravo veselje za brbončice vaših gostov.

Na naši mizi bodo zagotovo različno obloženi veganski brezglutenski prigrizki, manjkale pa ne bodo niti različne omake, za katere se je v žargonu prijelo angleško ime “dip”, in jih lahko jemo z na palčke narezano svežo ali pa v pečici pečeno zelenjavo in seveda pa k vsemu temu spajajo tudi sladke dobrote.


Polentini kanapeji s tofujem.

 

Količina (ml ali g)

Cena za 6 oseb (EUR)

Polentini kanapeji s tofujem

Polenta

100

0,98

Suh paradižnik v olju

20

0,09

Olive

30

0,11

Tofu

70

0,70

Skupaj

1,98

 

Polenta je enostavna za pripravo in predstavlja zelo dobro bazo za kanapeje. Nanjo lahko položimo različno svežo ali pa tudi pečeno zelenjavo. Vse kar moramo pri polenti paziti je to, da jo pripravimo malo gostejšo kot ponavadi. Kuhamo jo v slanem kropu in ko je skuhana jo vlijemo v pekač na dober centimeter debelo plast.

Dobro ohlajeno in strjeno narežemo na od tri do štiri centimetre velike ploščice, ki nam bodo služili kot osnova za oblaganje.

Za božični čas lahko pri izrezovanju uporabimo tudi različne modelčke za piškote v obliki srčkov, zvezdic, rožic in drugih zabavnih oblik. Pred oblaganjem lahko narezano polento na hitro popečemo na segreti ponvi, da dobi hrustljavo skorjico. Pri tem lahko uporabimo malo olivnega olja, lahko pa tudi brez. Mi smo na polento naložili rezino dimljenega tofuja, dodali kapljico zelenega pesta za še boljši okus in nanj položili košček suhega paradižnika namočenega v olju. Če boste na polento dodali veliko hrane, lahko le-to pričvrstite z zobotrebcem. V našem primeru to ni bilo potrebno.


Čolniček iz koromača s fižolovim pirejem

 

Količina (ml ali g)

Cena za 6 oseb (EUR)

Čolniček iz koromača s fižolovim pirejem

Koromač

180

0,39

Rdeč fižol

150

0,13

Olivno olje

3

0,02

Tahini

5

0,08

Sol

1

0,00

Olive

20

0,07

Česen

3

0,03

Paradižnik

50

0,20

Skupaj

1,02

 

Koromač ali navadni komarček je zanimiva aromatična rastlina, ki tik nad zemljo z omesenelimi listi tvori glavice. Posamezni omeseneli listi so idealni za finger food, saj kar kličejo po tem, da jih napolnimo z različnimi dobrotami. Pri naši kombinaciji smo koromačev čolnič napolnili s fižolovim pirejem. Pire smo pripravili tako, da smo kuhan in odcejen rdeč fižol skupaj z majhno žličko tahinija, ščepcem soli, strokom česna in olivnim oljem ter z limoninim sokom po okusu spasirali s paličnim mešalnikom. Poleg fižolovega pireja, smo na koromačev čolnič dodali še češnjev paradižnik in olivo.

Če vam je okus koromača premočan ali pa ga enostavno niste vajeni, lahko namesto njegovih omesenelih listov uporabite belgijski radič, ki mu rečemo tudi beli radič ali vitlof. Belgijski radič se od navadnega radiča razlikuje namreč ravno po tem, da tvori majhne okoli 10 cm velike podolgovate glavice. Njegovi listi so lahko ravno tako uporabni za nadeve, kot je koromač.


Zelenjavni narastek na bučki

 

Količina (ml ali g)

Cena za 6 osebe (EUR)

Zelenjavni narastek na bučki

Ajdova moka

20

0,06

Lanena moka

4

0,05

Sol

1

0,00

Olivno olje

3

0,02

Korenje

30

0,05

Por

20

0,04

Bučke zelene

50

0,08

Skupaj

0,30

 

Za zelenjavni narastek je potrebna gosta bešamelna omaka, ki predstavlja vezivo med zelenjavo. Omako pripravimo tako, da najprej na olivnem olju na hitro prepražimo ajdovo moko in jo nato zalijemo z vodo, začinimo in na kratko pokuhamo, da nastane gladka masa, ki ji na koncu za boljšo vezavo dodamo še zmleta lanena semena. Izbira zelenjave za zelenjavni narastek je res velika, uporabite lahko katerokoli čvrsto zelenjavo. Mi smo tokrat uporabili na trakce narezan por in naribano korenje. Por in korenje v ponvi najprej na kratko prepražimo na olivnem olju, nato pa primešamo bešamelno omako.

Zmes zelenjavnih trakcev in bešamela vlijemo v pekač in pečemo 20 minut. Ko je pečena počakamo, da se dobro ohladi in nato narežemo na primerne majhne grižljaje, ki jih le še postavimo na rezino bučke in okrasimo. Če želimo, da je bučka hrustljava, jo lahko tudi na hitro prepažimo, mi smo uporabili kar svežo. Rezina bučke služi namreč za odlično oporo narastku, saj je le-ta zelo mehak in sočen. Namesto bučke lahko za podlago uporabimo tudi slan kreker, vendar v tem primeru pogostitev ne bo več brez glutena. Narastku lahko dodate tudi še kakšen dodatek, kot sta rukola, rdeča paprika ali pa morda tudi rdečo redkvico.


Cena naših prigrizkov

Tokrat je bila hrana preračunana za 6 ljudi. Z našo kombinacijo finger food, je vse skupaj prišlo 3,3 €. Seveda z dodajanjem različne hrane, se veča tudi cena. Kar smo želeli pokazati je to, da lahko z malo domišljije in različno kombinacijo ustvarite paleto dobro in zanimivo hrano, ki po vrhu sploh ni draga. Zakaj bi za praznike zapravljali veliko denarja, če lahko naredite zdrave obroke za nižjo ceno in se imate vseeno prijetno v dobri družbi. Torej, za vegansko hrano ne potrebujemo odšteti veliko denarja, pa če je to navadno nedeljsko kosilo ali pa božično praznovanje v prijetni družbi.


Hranilna vrednost

 

s kosilom zaužita količina

% od dnevnih potreb

Energija

173,5

kcal

8,7

Proteini

7

g

12,5

Celokupna maščoba

5,4

g

12,3

Ogljikovi hidrati

26,8

g

 

Škrob

14

g

 

Sladkor

2,3

g

 

Prehranske vlaknine

5,5

g

21,9

Kalcij

121,6

mg

12,2

Železo

2,3

mg

23,2

Magnezij

63,8

mg

15,9

Fosfor

148,4

mg

21,2

Kalij

449,7

mg

22,5

Natrij

356,8

mg

64,9

Cink

1,1

mg

10,8

Baker

0,2

mg

26,5

Mangan

0,6

mg

24,6

Selen

5,8

µg

11,6

Vitamin A

68,9

µg

6,9

Vitamin E

1,1

mg

7

Vitamin D

0

µg

0

Vitamin C

10,8

mg

10,8

Tiamin (B1)

0,2

mg

14

Riboflavin (B2)

0,1

mg

7,2

Niacin (B3)

1,6

mg

10,7

Pantotenska kislina (B5)

0,3

mg

5

Vitamin B6

0,2

mg

12,2

Folna kislina (B9)

58,7

µg

14,7

Vitamin B12

0

µg

0

 

Ker so to samo prigrizki ob kozarcu in v dobri družbi, so zasluženi le za slabih 9% dnevnih potreb po kalorijah, kar pomeni, da morajo ostali obroki biti zares polnovredni. Pri tem je težko ugotoviti, koliko bo vsaka oseba pojedla različnih kanapejev, zato smo računali 2-3 kanapeja na osebo.

Za pripravo smo uporabili različne jedi, kot je polenta, stročnice, svežo zelenjavo, zato se ta pestrost kaže tudi na zaužitih vitaminih in mineralih. Z različnimi prigrizki smo dobili dobrih 12 % proteinov, za kar so najbolj zaslužen fižol in tofu. Glede na obrok smo zaužili tudi veliko vlaknin, železa smo dobili skoraj 23 % dnevnih potreb, ravno tako pa smo glede na obrok zaužili veliko kalija, 22%. Zanimivo je, da smo skoraj ves vitamina A dobili z le dvema živiloma: na prvem mestu sladki krompir, na drugem pa korenje. Ravno tako smo dobili tudi veliko magnezija, kalija in ostalih vitaminov. Čisto malo pod mejo zaužitih kalorij glede na dnevne potrebe pa smo zaužili vitamin E in vitamin A ter vitamina D in B12, ki pa se v veganski prehrani ne pojavljata.

Če želite videti bolj natančne tabele z izračunano hranilno vrednostjo, pa nam lahko pišete na info@lacna-bucka.com

Lep teden in obilo dobre ter zdrave hrane.

Lačna Bučka