Surov, kuhan ali pečen – topinambur

Manj znano živilo, kot je topinambur, lahko v kuhinji uporabimo na zelo veliko načinov. Pred dnevi smo ga obsežno predstavili, danes pa nekaj idej, kako ga lahko na hitro pripravimo.

Odebeljeni deli korenin, ki jih imenujemo gomolji, so zaradi vsebnosti inulina po okusu sladkejši od krompirja, uporabimo pa ga lahko tudi ravno namesto slednjega, zato ni čudnega da ga ponekod imenujejo kar ameriški ali pa laški krompir.

Podobno kot krompir, lahko tudi topinambur pripravimo na vse možne načine, od kuhanega, cvrtega, praženega do pečenega, lahko pa ga uživamo tudi surovega! Tokrat bomo predstavili tri različne načine, ki smo jih preizkusili, dodali pa bomo še kakšno idejo več.

Za začetek smo pripravili topinamburjev čips, nato smo ga pripravili kot praženega, na koncu pa še v kombinaciji s solato in sicer kar surovega. Kar je pri topinamburju zanimivo je to, da ga zaradi tanke kože ne potrebujemo lupiti, ampak ga le s krtačko dobro operemo, zato je njegova priprava tudi zaradi tega zelo hitra!

Pečen, kuhan ali pa pražen topinambur je prijetnega sladkastega okusa. Za pripravo topinamburjevega čipsa smo gomolje narezali na tanke lističe približno 3 mm debele, vendar ga lahko narežete tudi na trakove. Na rahlo naoljen pekač smo narezane lističe zložili drug ob drugega in dali pekač že v ogreto pečico. Po 10 minutah smo lističe obrnili in ponovno pekli približno 10 minut. Ko smo ocenili, da so dovolj pečeni in hrustljavi smo jih na koncu še samo malo posolili. Če radi preizkušate kaj novega, pa bi lahko tik pred koncem čips tudi začinili s karijem, čilijem v prahu, poprom ali pa s čim drugim.

Za pražen topinambur s kombinacijo leče smo topinambur najprej v vreli slani vodi skuhali. Kuhali smo ga kar približno 40 minut, pri tem pa smo pazili, da se nam ni preveč razkuhal. Čas kuhanja je tako kot pri krompirju odvisen od velikosti gomoljev. Ko je bil dovolj kuhan, smo ga narezali na rezine. Nato smo ponvi na segretem olivnem olju najprej prepražili čebulo. Ko je čebula rahlo porumenela smo dodali na rezine narezan kuhan topinambur, nato pa še kuhano lečo. Tokrat smo lečo uporabili kar iz konzerve. Vse skupaj smo dobro premešali in prepražili ter po okusu začinili. Ker smo želeli ohraniti sladkast okus topinamburja smo uporabili le malo soli. Jed bi lahko po želji tudi pribljižali bolj mehiški kuhinji in jo začinili na bolj pekoč način, lahko pa bi se podali tudi na vzhod in pri tem uporabili različne azijske začimbe.

Za razliko od krompirja, se lahko topinambur je tudi surov. Surov gomolj topinamburje je zelo hrustljav in sočen, lahko pa bi tudi rekli, da ima skoraj malo okusa po lešnikih. Ravno ta sočnost in hrustljavost je odlična kombinacija za različne solate. Sami smo enostavno dodali nariban topinambur zeleni solati in vse skupaj začinili s kisom in oljem. Lahko bi uporabili za solato samo začinjen topinambur ali pa v kombinaciji fižola, zelene, koromača, repe, črne redkve ali pa česa tretjega.

Iz samega topinamburja ali pa v kombinaciji na primer gomolja zelene lahko pripravimo tudi pire, ki se odlično prilega kakšni zelenjavni omaki. Sigurno pa bi se dalo iz kuhanega topinamburja z dodatkom moke in ostalih sestavin narediti tudi njoke! Ideja za poskusit!

Pa da ga ne pozabimo tudi na zelenjavne juhe in omake! Tako kot ostalo zelenjavo, lahko tudi na koščke narezan topinambur dodamo različnim mineštram in omakam!

Za malo posladkat pa lahko topinambur uporabimo tudi za sladico. Prepraženim jabolkam na kokosovim olju lahko dodamo nariban svež topinambur in prepražene ter na drobno narezane lešnike, vse skupaj pa prelijemo z mešanico arašidovega masla, medu ali kakšnega rastlinskega sirupa ter kokosovo smetano.


Hranilna vrednost

V spodnji tabeli si lahko ogledate, kaj vse vsebuje 100g topinamburja. Zaradi inulina je primeren za diabetike, vsebuje pa tudi veliko železa, magnezija, kalija, in vitamina E.

 

Na 100 g topinamburja

Energija

73

kcal

Proteini

2

g

Celokupna maščoba

0,01

g

Ogljikovi hidrati

17,44

g

Škrob

 

g

Sladkor

9,6

g

Prehranske vlaknine

1,6

g

Kalcij

14

mg

Železo

3,4

mg

Magnezij

17

mg

Fosfor

78

mg

Kalij

429

mg

Natrij

4

mg

Cink

0,12

mg

Baker

0,14

mg

Mangan

0,06

mg

Selen

0,7

µg

Vitamin A

1

µg

Vitamin E

0,19

mg

Vitamin D

0

µg

Vitamin C

4

mg

Tiamin (B1)

0,2

mg

Riboflavin (B2)

0,06

mg

Niacin (B3)

1,3

mg

Pantotenska kislina (B5)

0

mg

Vitamin B6

0

mg

Folna kislina (B9)

13

µg

Vitamin B12

0

µg

Vitamin K

0,1

µg

 

Če imate kakšna vprašanja ali komentarje, pa nam lahko pišete na lacna.bucka@gmail.com. Veseli bomo vsakega maila!

Lep sončen vikend vam želi,

vaša Lačna Bučka